Ålands hållbara livsmedelsstrategi
Visionen: Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad
PÅ GÅNG JUST NU
Axganpodden – Axganmat på restaurang och evenemang
NYTT AVSNITT AV AXGANPODDEN – Hur kan vi göra för att mer axgansk mat ska serveras på restauranger och under evenemang på Åland? Får man kalla sig axgansk fast hela
Axganpodden – Jordbruksbyråns Sölve Högman gör CAP-reformen begriplig
NYTT AVSNITT AV AXGANPODDEN – Från att ha varit något som man skrämde barn med har CAP idag blivit riktigt bra som verktyg för att reglera jordbruket i alla medlemsländer.
Axganpodden – Leader som metod för att utveckla Åland
Det finns 3000 Leaderområden inom EU och här på Åland har vi vårt eget. Under den senaste programperioden har över hälften av de lokala Leaderprojekten främjat natur och miljö. Nästa
Axganpodden – Allt om projekt MatÅland med Niko Micklin
AXGANPODDEN ÄR TILLBAKA! Och i det här avsnittet träffar vi Niko Micklin från Visit Åland, som berättar om projekt MatÅland. Under projektet har Åland bland annat skänkt äppelträd åt alla
Bakom Livsmedelsstrategin står:
Ålands producentförbund, Ålands Hushållningssällskap, Ålands Fiskare, Ålands Fiskodlarförening, Landsbygdsutvecklingen och hela livsmedelsbranschen.
Lär dig mer
Axgan – vad betyder det?
Vad är en Axgan? En produkt? En person? Något helt annat? Eller alltihop? Här hittar du hela definitionen.
Terroir och merroir på tre minuter
Låt kunden veta vad som gör din produkt unik så ökar du som råvaruproducent eller livsmedelsförädlare värdet på det du säljer! Här har vi komprimerat ner konsten att kommunicera terroir och merroir till tre effektiva minuter.
Lyssna på Axganpodden
För dig som producerar mat, köper mat, äter mat, säljer mat, intresserar dig för mat… en podd för ALLA egentligen. Axganpodden handlar om hållbarhetsarbetet i den åländska livsmedelskedjan.
”Vårt hållbarhetsarbete börjar ingenstans utan är överallt”
Joakim Blom, VD Ålands Centralandelslag I Axganpodden
SÅ HÄR FÖRVERKLIGAR VI LIVSMEDELSSTRATEGIN
Ät efter säsong – axgansk löksoppa!
Att äta råvaror som är i säsong är bra för miljön, men också för den egna plånboken. Förutom att det
Axgansk inspiration för köket – FISKGRATÄNG
Veckans recept Fiskgratäng med potatis, kummin och dill, 4 portioner Tillagningstid: 45 minuter Ingredienser & instruktioner: 500 gram grytbitar av
Axgansk inspiration för köket – ÄRTBULLAR
Veckans recept Ärtbullar med kålsallad & ugnspotatis 4 portioner Tillagningstid: 45 minuter (om ärterna blivit blötlagda) Ingredienser & instruktioner: 500
Vill du vara med och fira Åland 100?
Nu riktar vi oss till alla restauranger, caféer, matlagare och food trucks som är intresserade av att vara med och
Naturbetande får håller Hamnö öppet och friskt
Ute på Hamnö, Kökar, håller fåren vandringsleden förbi fornlämningarna öppen och den naturliga floran samt faunan levande. Naturbetet möjliggörs av
Axganmat på evenemang
Projektperiod: maj 2020 – juni 2022 SLUTRAPPORT Under välbesökta evenemang har vi chansen att visa upp det bästa Åland har
Mål till 2030
Åländska produkter har blivit ett varumärke med mervärde. Producenterna har ökat sin lönsamhet med 20 procent.
människorna BAKOM livsmedelsstrategin
Din guide till hållbara evenemang – fri att ladda ner!
Åland har ett rikt kultur- och evenemangsliv – såväl ålänningar som besökare kan delta i både små och stora evenemang
Axgansk sommarmat – stekt gris med speltsallad & persiljemajonnäs
Stekt gris med speltsallad & persiljemajonnäs Antal portioner: 4 Tillagningstid: cirka 30 minuter Ingredienser & instruktioner: 600g skivat axgant sidfläsk,
Axgansk snabbmat – färsbiffar med Mattas salladsost & ugnsrostade rotsaker
Nötfärsbiff fylld med Mattas salladsost, serveras med ugnsrostade rotsaker från ÅTH 4 portioner Tillagningstid: cirka 30 min Ingredienser & instruktioner:
Inhiberad/ Onlineträff 18.5.2022, Föreläsning om Självledarskap.
Pga. för få deltagare flyttar vi tillfället till hösten 2022. Välkomna och höra på Harriet Bodö. Hon föreläser om självledarskap
“Vi har ett fantastiskt lantbruk på Åland. Vi måste börja visa upp det.”
Det säger Magnus Stark, VD på Ålands Hushållningssällskap. Magnus växte upp på en gård utanför Norrtälje och som barn började
“Tiden är inne för att prata om hållbar matproduktion.”
Maj Rasilainen jobbar på Brändö Lax och projektleder bland annat projektet ASC-märkning av odlad regnbåge som går i linje med
Ålands hållbara livsmedelsstrategi
En gemensam strategi
Ålands hållbara livsmedelsstrategi har ursprungligen tagits fram av Ålands producentförbund i samarbete med organisationer och livsmedelsförädlarna inom livsmedelsbranschen år 2017. Behovet av en gemensam strategi konstaterades eftersom många av produktionsgrenarna inom jordbruket befinner sig i ekonomisk kris.
Arbetet med att implementera livsmedelsstrategin utförs av Ålands producentförbund, Ålands Hushållningssällskap, Ålands Fiskare, Ålands Fiskodlarförening och Landsbygdsutvecklingen i samarbete med hela livsmedelsbranschen.
VISION
Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad
MÅLBILD
Målet fram till år 2030 är att bygga ett gemensamt varumärke för de åländska produkterna med ett mervärde samt att producenterna ska öka sin lönsamhet med 20 procent
MER SMAK AV ÅLAND
Vi skapar en hållbar matproduktion med mer smak av Åland. Då produkterna har smak av platsen där den produceras (terroir och merroir), är den inte utbytbar
den åländska livsmedelsproduktionen
Tack vare tidigare satsningar har Åland idag ett mångsidigt jordbruk, ett modernt vattenbruk, ett ambitiöst mathantverk och ett exportinriktat livsmedelskluster. Men nya utmaningar väntar.
Sättet att producera mat på håller på att förvandlas i grunden – de globala utmaningarna finns starkt närvarande och utmanar den åländska matproduktionen.
Hållbarhet – miljömässig, social och ekonomisk – måste integreras i varje beslut och handling för att i längden upprätthålla åländsk matproduktion och möjliggöra ett hälsosamt liv för nuvarande och kommande generationer. Hållbarhet och framtidsanpassningen går som en röd tråd genom strategin.
Visionen: Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad
Strategins byggstenar
I Ålands hållbara livsmedelsstrategi har det identifierats fem spjutspetsar där Åland har möjlighet att positionera sig på ett unikt och konkurrenskraftigt sätt.
1. Industriell symbios kring cirkulation av näringsämnen
Hållbar näringsekonomi – cirkulära, biobaserade affärsmodeller och industriell symbios sätter Åland på kartan.
Då industrin, jordbruket och vattenbruket börjar samarbeta kan avfall från en process bli näring till en annan. På så sätt skapar vi giftfria kretslopp samtidigt som vi återvinner och återanvänder våra resurser. Åland kan bli en pionjär och föregångare för Finlands ambitioner att bli en central aktör internationellt inom cirkulation av näringsämnen.
2. Cirkulär blå ekonomi
Nu är det hög tid för kraftigt agerande och etablerandet av en ny symbiotisk affärsmodell för hur vattenbruket skall överleva och vara hållbart, samt skapa tillväxt och välmående.
I en cirkulär affärsmodell skiljer vi inte på yrkesfiskare, fiskodlare i hav och fiskodlare på land, utan de är alla kopplade till och kan skapa mervärde för varandra. Istället för en linjär värdekedja skapar vi ett effektivt, energisnålt kretsloppssystem som producerar flera olika livsmedel, ger nya arbetsplatser och är en grogrund för innovation.
3. Förbättrande av jordhälsa
Markbördighet och jordhälsa är nyckeln till bättre ekonomi och konkurrenskraft. Nyttan kommer i minskad miljöpåverkan samt effektivare utnyttjande av lantbrukets resurser och insatsmedel.
Markbördighet och jordhälsa är nycklar till ett mer hållbart jordbruk, både ekonomiskt och miljömässigt. Genom att kombinera metoder som kopierar naturens sätt att skapa bördig jord med modern teknik för analys och avläsning av marken kan vi optimera skörden och minska näringsförlusterna samtidigt.
4. Biodiversitet, levande landskap och betande djur
Naturbetesmarkerna på Åland är en värdefull resurs, för biologisk mångfald, för rekreation, för att hålla landskapen öppna och för att upprätthålla ett rikt odlingslandskap.
Vi kan med gott samvete äta vårt lokalproducerade kött. Betande idisslare är en nyckelfaktor i ett hållbart lantbruk. På Åland odlas djurfoder på mark som inte lämpar sig för annan odling, vallarna fungerar som kolsänkor och vår djurhållning är i världsklass. Våra naturbetesmarker är inte bara vackra, utan upprätthåller även den biologiska mångfalden.
5. Hållbar och kreativ matregion lockar till besök
Den åländska hållbara livsmedelsproduktionen skall i framtiden vara en viktig tillgång i att skapa Ålands attraktionskraft som både arbetsfält för pilotprojektverksamhet och som besöksdestination.
Lokalproducerad mat och dryck och gastronomiska upplevelser ökar Ålands attraktion som besöksdestination, stärker varumärket Åland och skapar kundlojalitet. Genom att arbeta med smak, särprägel, äkthet, spårbarhet och ursprung profilerar vi oss i konkurrensen med andra resmål.