Vad händer i en rötkammare för biogas när man adderar koskit? Hur många år tar det att äta upp ett enda års lokala lökproduktion? Varför är inte Dahlmans wienerkorv exakt likadan varje gång man köper ett paket? Och varför är det så viktigt med djur som betar i våra marker? Stora och små frågor om vår lokala matproduktion är ämnet för Ålands landsbygdsutvecklings nya podd – Axganpodden.
Som en del i arbetet med Ålands Hållbara Livsmedelsstrategi startar nu Axganpodden, en intervjupodd som reder ut hur det står till med hållbarheten i den åländska livsmedelsproduktionen idag.
– Vi vill förmedla att det pågår en förändringsprocess där alla förstår att de behöver vara med – att det är viktigt att vara en del av strategin, säger landsbygdsutvecklare Lena Brenner.
– Det är ju inte arbetsgruppen för strategin som ska driva projekt och implementera strategin, utan det är alla aktörer – jordbrukare, fiskare, livsmedelsföretag och andra. Så mycket pågår redan och det här vill vi berätta om.
Att det blev just en podd har till stor del med den primära målgruppen att göra. Podden vänder sig i första hand till den egna branschen.
– Vi vill att de ska kunna lyssna och pausa och återkomma medan de arbetar och verksamheten pågår, säger Lena Brenner.
– Sen tycker vi förstås att det här är otroligt intressant innehåll för många fler! Äter mat, det gör vi allihop, och hur den produceras är en fråga som engagerar.
I den första säsongen fokuserar Axganpodden på de större förädlarföretagen, Orkla, ÅTH, Ab Lantbruk, ÅCA och Dahlmans. Hur långt har de kommit i sitt hållbarhetsarbete? Ledtråd: faktiskt riktigt långt! Intervjuare i podden är Ålands Hushållningssällskaps vd Magnus J Stark.
– Det blir väldigt spännande samtal när man möts i en podd. Och även fast jag arbetar i den här branschen själv så har jag lärt mig mycket! Våra åländska livsmedelsföretag är verkligen i framkant, säger Magnus.
– Livsmedelsstrategin ger oss en möjlighet att arbeta tillsammans mot gemensamma mål. Och att jobba tillsammans, det är vi ålänningar bra på, säger Magnus.