Atlasen berättar om hur råvarorna och produkterna präglas av regionens naturgivna förutsättningar, platsens livsmedelshistoria, regional know-how och kultur. Med atlasen som verktyg kan primärproducenter, livsmedelsförädlare och företag inom besöksnäringen utveckla koncept och historieberättande kring både nya och befintliga produkter.
Här kan du hämta "Terroir- och merroiratlas för Åland"
- Stallhagens gårdsbutik, Getavägen 196
- Visit Åland, Storagatan 8
- Ålands Landsbygdscentrum, Jomalagårdsvägen 16
Presentation av atlasen
Den 12 maj 2020 lanserades atlasen och här kan du se presentationen. Drygt 8 minuter in i sändningen börjar presentationen.
Atlasen ingår i implementeringen av Ålands hållbara livsmedelsstrategi och här hittar du en intervju med projektledaren Ulrika Gustafsson.
Projektledare:Ulrika Gustafsson
Arbetet pågår: januari 2019 – maj 2020.
Arbetsgruppen för atlasen: Lena Brenner, ordförande, landsbygdsutvecklare
Tiina Björklund, Visit Åland
Johanna Dahlgren, Pub Stallhagen
Tage Eriksson, Hammarudda Gård
Cia Haldin, Ålands kulturhistoriska museum
Anita Lundin, Skördefestens Vänner rf
Johannes Snellman, förädlingsföretagen
Dan Westerholm, Ålands Näringsliv
Geografiska ursprungsbeteckningar
För att förstärka det geografiska ursprunget kommer grupper av producenter eller företagare att
Uppmuntras och få hjälp med att ansöka om geografiska ursprungsbeteckningar. På det sättet skapar vi möjligheter för producenter att skydda sig mot plagiat och mot otillbörligt användande av geografiska produktnamn.
Förslag på produkter som kan skyddas på Åland
Åländska äpplen
Åländskt lammkött
Ålandsfår
Åländsk honung
Åländskt svartbröd
Åländskt hemvete
Terroir
Ett franskt uttryck som kommer från ordet terre, "land" och kan översättas med ”Platsens känsla”. Det uttrycker olika karakteristiska kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat och hur dessa interagerar med exempelvis växters genetik eller framställning av matvaror. Begreppet inkluderar även platsens traditioner och kultur.
Merroir
Kommer från ordet ”mer”, som betyder hav. Merroir uttrycker olika karaktäristiska värden kopplade till hur havet påverkar smaken hos det som lever av och i havet, såsom fisk och växter.