Vad är unikt med åländsk matkultur? Vilka smaker och produkter är utmärkande för Åland? Vad gör dem så speciella?
Terroir- och merroiratlas för Åland är en översikt över hur produktion och förädling av livsmedel sett ut i vår övärld från sekelskiftet 1700/1800 fram till i dag. Atlasen ger också förklaringar till varför produktionen och förädlingen sett ut på ett visst sätt genom att peka på hur naturen och levnadsvanorna – som fisket, självhushållningen och sjöfarten – lagt grunden för matkulturen.
Atlasen är tänkt som ett verktyg för dig som på ett eller annat sätt arbetar med råvaror och mat på Åland. Du kanske odlar, håller djur, förädlar produkter, arbetar i ett offentligt kök eller inom besöksnäringen eller restaurangbranschen. Avsikten är att inspirera till utveckling av marknadsföring och samarbeten kring åländsk matkultur.
Upplysta konsumenter som föredrar kvalitet framom bulk är beredda att betala extra för råvaror och livsmedel som väcker positiva känslor. Terroir och merroir har ett värde om kunden uppfattar det som en garanti för att produkten håller hög kvalitet och att ursprunget och innehållet är det som uppges. Med terroir och merroir kan man också kommunicera andra värden, ”mervärden”, som äkthet, hållbar produktion och hälsoeffekter. Låt din kund förstå och uppleva vad som gör just din produkt pålitlig.
“Var stolt över dina produkter, de är unika”
Det säger Ulrika Gustafsson, som skrivit Terroir- och merroiratlas för Åland på uppdrag av Landsbygdsutvecklingen, Ålands landskapsregering.
Hämta ut ett gratis exemplar av handboken på följande platser:
Ålands Landsbygdscentrum,
Jomalagårdsvägen 16
Ålands landskapsregering,
receptionen, Strandgatan 37
Visit Åland,
Storagatan 8
Ålands Näringsliv,
Nygatan 6
Stallhagens Gårdsbutik,
Getavägen 196