Det säger Sue Holmström, VD vid Ålands Producentförbund (ÅPF) och en del av arbetsgruppen för Ålands hållbara livsmedelsstrategi.
Sue Holmström har alltid drömt om att bo på landet på en gård. Drömmen om gården har dock alltid varit hennes egen – ingen i familjen eller släkten har nämligen bedrivit lantbruk och när Sue var fyra år flyttade familjen från finska landsbygden till Mariehamn. Idag bor hon i ett hus i Saltvik med sin man och tre barn men drömmen om gården lever vidare.
– Jag har alltid sett mig själv på en gård, så blev det inte. Men det är ju inte för sent än!
Du är relativt nybliven VD för ÅPF, hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Än så länge är det svårt för mig att säga hur en vanlig dag ser ut men framförallt jobbar jag med att intressebevaka och rapportera om aktuella ärenden. ÅPF är en facklig organisation för medlemmar. Vi är också en remissinstans vilket innebär att vi granskar och har chans att påverka lagförslag. Det är ett omväxlande jobb som kräver att man hänger med och har goda kontakter.
Har det varit en nackdel att komma helt utifrån, växa upp i Mariehamn och sedan jobba med lantbruksfrågor?
– Det tycker jag inte. Jag har alltid fått ett positivt bemötande. Mitt intresse för lantbruk har länge varit stort och jag utbildade mig därför till husdjursagronom. Efter det jobbade jag länge på landskapet som lantbruksinspektör, ett tag på ÅMHM och har även i samband med stödansökningar rådgivit hos Ålands Hushållningssällskap.
Vad innebär en hållbar livsmedelsproduktion för dig?
– En hållbar livsmedelsproduktion innebär att vi tar vara på våra marker, vatten och skogar på ett sådant sätt att även nästa generation kan njuta av dem.
På vilket sätt jobbar du och din organisation för en hållbar livsmedelsproduktion?
– Ålands Producentförbund är en remissinstans och på det viset kan vi påverka de beslutsprocesser som omfattar livsmedelsproduktionen på Åland. Vi jobbar alltid för att våra medlemmar, producenterna, ska ha så bra förutsättningar som möjligt för att kunna producera kvalitativa och konkurrenskraftiga produkter. Just nu är vi aktiva i planeringen av landsbygdsutvecklingsprogrammet (LBU).
Vad gör du för att agera hållbart i ditt privatliv?
– Hemma äter vi mest viltkött och fisk. Jag tycker om att odla och annars köper jag åländskt i så stor utsträckning som möjligt. Utöver det kör jag plug-in hybridbil och är noga med sopsorteringen.
Är det något särskilt du skulle vilja lyfta fram som vi alla i branschen borde fokusera och samarbeta mera kring?
– Samarbeten i alla former är viktiga men framförallt tror jag på en närmare dialog och fler möten mellan konsument och producent. Skördefesten är ett
fantastiskt inslag!
Vad gör dig bekymrad respektive hoppfull när det gäller hållbar utveckling i livsmedelsbranschen?
– Det som bekymrar mig är att man så ofta talar om miljöaspekter när det kommer till hållbar utveckling och då glömmer bort att ta hänsyn till det ekonomiska och sociala. En risk med detta är att lagstiftningen och de regler som tas fram för att ta hänsyn till miljön inte är ekonomiskt hållbara.
Men det är också där vi på ÅPF har möjlighet att påverka. En fördel med Ålands småskalighet är att det är lättare att diskutera dessa svårigheter och slutligen påverka lagstiftningen.
Hur ser framtiden ut? Vad är nästa steg?
– I ljuset av corona kan vi konstatera att den lokala produktionen fyller en väldigt viktig samhällsfunktion i tider av kris. Vi behöver även redan nu börja anpassa oss för mer extrema väderförhållanden och nya kriser.
Två snabba råd till andra förädlare och producenter
Förbered för extremväder
Börja t.ex. med att se över din bevattning och avvattning.
Gör upp en krisplan
Hur ska gården skötas om det värsta inträffar?