Det säger Carin Ekström, husdjursrådgivare vid Ålands hushållningssällskap. I sitt yrke kommer Carin nästan dagligen i kontakt med lantbrukare som söker rådgivning kring sin djurskötsel. Det kan vara råd gällande allt från vad djuren ska äta till hur de ska skötas i allmänhet. Som en del av Ålands hushållningssällskap är Carin även väl inbiten och arbetar aktivt i linje med Ålands hållbara livsmedelsstrategi.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Just nu jobbar jag mycket med stödansökningarna som skall lämnas in. Men annars är mina dagar ganska varierade. Vissa dagar åker jag ut till olika gårdar och andra dagar blir det mer kontorsjobb. Jag är nästan alltid tillgänglig ifall någon ringer och behöver rådgivning kring sin djurskötsel men hjälper även till med andra frågor relaterade till lantbruket.
Ditt projekt virtuella stängsel är en del av Ålands hållbara livsmedelsstrategi, vad innebär en hållbar livsmedelsproduktion för dig?
– Det innebär att förutsättningarna inom jordbruket finns kvar för nästa generation samtidigt som produktionen är både ekonomiskt och socialt hållbar.
På vilket sätt jobbar du och din organisation för en hållbar livsmedelsproduktion?
– Allt vi gör är influerat av hållbarhet. Vi strävar alltid efter att bli lite bättre.
Är det något särskilt du skulle vilja lyfta fram som vi alla i branschen borde fokusera och samarbeta mera kring?
– Eftersom det kan vara ganska ensamt att arbeta med lantbruk så tycker jag att man ska våga prata mer med andra i samma eller överlappande branscher. Bolla idéer och ta hjälp av varandra.
Vad gör dig mest bekymrad respektive mest hoppfull vad gäller hållbar utveckling i livsmedelsbranschen?
– Det som bekymrar mig mest är att det är svårt att starta lantbruk eftersom det är svårt att få tag i mark. Sen är det roligt att de finns många unga som investerar och skapar nya förutsättningar för den inhemska matproduktionen.
Hur ser framtiden ut? Vad är nästa steg?
– Antingen så utvecklas man eller så avvecklar man. Vi måste jobba framåt och våga tänka nytt.
Tre snabba råd för andra förädlare och producenter
- Samarbeta mer även över inriktningsgränserna.
- Planera för arbetstoppar och om många blir sjuka.
- Var stolta över det arbete ni gör.