Att fiskodling är en bransch som gjort stora framsteg för att minska sin belastning på Östersjön går att läsa om i intervjun med Rosita Broström, verksamhetsledare för Ålands fiskodlarförening, och projektet freshfish.ax. Samtidigt visar forskningsprojekt som SEABASED(tidigare publicerat i LBN) och det nyligen inledda projektet “ASC-märkning av odlad regnbåge” att det finns ett genuint intresse och en stark vilja att utvecklas mot en ännu mer hållbar produktion i branschen. Det är Brändö Lax som nyligen påbörjat en utredning om eventuell ASC-märkning av sin östersjöodlade regnbågslax.
“Oavsett om vi lyckas certifiera oss eller inte är det ett viktigt statement för oss att försöka. Vi vill framåt och vi är villiga att utveckla vår produktion.”
Det säger Maj Rasilainen, HR- och kvalitetschef vid Brändö Lax som också projektleder utredningen om att ASC-märka sin östersjöodlade regnbågen. ASC-märkning är en internationell hållbarhetsmärkning som talar om för konsumenten att fisken är ansvarsfullt producerad. Hållbarhetsmärkningen tilldelas av ASC (Aquculture Stewardship Council) vilka granskar miljö- och sociala aspekter i fisk- och skaldjursodlingar så att de ska vara ansvarsfulla. Projektet går i linje med Ålands hållbara livsmedelsstrategi och bidrar särskilt till förverkligandet av spjutspets två – cirkulär blå ekonomi.
Varför vill ni utreda om er regnbågslax kan ASC-märkas?
– Vi vet att fisken vi producerar är ansvarsfullt producerad men en ASC-märkning gör det synbart för konsumenten. Certifieringen har blivit så pass etablerad i större delen av Europa och Asien att en del slutat sälja ocertifierad fisk vilket i sig är bra men en utmaning för oss som odlar fisk i Östersjön.
Enligt Maj Rasilainen finns det två saker som orsakat att det inte finns någon ASC-märkning för östersjöodlad fisk idag:
När standarden för ASC-märkningen togs fram anpassade man den för två olika vattentyper; sötvatten och saltvatten. Men förhållandena i sötvatten och saltvatten skiljer sig mycket från Östersjöns bräckta vatten vilket gör det svårt att uppvisa de resultat som förväntas. Vår största utmaning är att fosforhalten i Östersjön är mycket högre än vad som är tillåtet för en certifiering enligt t.ex. ASCs sötvattenstandard.
Historiskt sett har vi i Finland inte behövt någon certifiering eftersom vi i grunden har mycket strikta regler att förhålla oss till som i sig garanterat en ansvarsfull produktion.
Hur långt har ni kommit med projektet? Kommer man kunna köpa ASC-märkt regnbåge från er inom kort?
– Vi har träffat en tredje part som bedömt hur Brändö Lax lever upp till nuvarande ASC-standard men också diskuterat förhållandena i Östersjön. Ett alternativ skulle kunna vara att ta fram en ny standard anpassad för Östersjöområdet men det är svårt att i nuläget säga när eller om vi kommer kunna ASC-märka östersjöodlad fisk. Just nu befinner vi oss i ett läge där vi måste visa att vår fiskodling inte bidrar till den höga fosfornivån i Östersjön.
Vad hoppas ni kunna uppnå med projektet?
– Vi vill göra det lättare för människor att göra hållbara val och öka vår konkurrenskraftighet. Oavsett om vi lyckas certifiera oss eller inte är det ett viktigt statement för oss att försöka. Vi vill framåt och vi är villiga att utveckla vår produktion.
Utöver ert projekt ASC-märkning av odlad regnbåge, hur jobbar ni för en hållbar livsmedelsproduktion?
– Hållbarhet är en mycket central del av allt vårt arbete och vi pratar ofta om hur vi kan utvecklas i enlighet med FN:s utvecklingsmål. Vi driver och har även drivit flera forskningsprojekt däribland “Maksaa vaivan” – Ett projekt med Jyväskylä universitet om hur man kan utnyttja fisklever och minska matsvinnet.