Alla som någon gång satt upp stängsel vet att det är en arbetsdryg process som kostar pengar, tar tid och tär på kroppen. Det är inte heller lätt att stängsla områden med varierande terräng och underlag. Detta gör att många områden idag inte betas och till följd av detta växer igen.
Just nu undersöker Ålands hushållningssällskap möjligheten att använda virtuella stängsel på Åland i samarbete med sveriges forskningsinstitut RISE. Tanken med de virtuella stängslen är att ge djuren tillgång till nya betesmarker utan fysiska stängsel vilket görs med hjälp av ett GPS-halsband och en digital karta. När ett djur går utanför den digitalt uppritade inhägnaden piper halsbandet för att varna djuret. Om djuret fortsätter i samma riktning kommer en liten elstöt från halsbandet. Elstöten motsvarar enligt Nofence en femtiondel av den elektricitet som enligt europeisk standard* är tillåten i traditionella stängsel.
Tekniken har sedan år 2014 godkänts av norska Mattilsynet samt testats på flera områden i Norge och år 2018 började den säljas kommersiellt. Carin Ekström på hushållningssällskapet hoppas att tekniken ska öka intresset för åländska naturbeten som idag är en stor del av den åländska landsbygdens identitet.
– Naturbeten behövs och med den här tekniken skulle vi enkelt kunna skapa nya betesmarker efter behov, säger Carin.
GPS-halsbandet har också flera fördelar som underlättar djurhållningen. Till exempel kan man med hjälp av GPS:n se hur djuren rör sig för att lättare upptäcka och hitta djur som är skadade. Naturbeten bidrar även till ökad biologisk mångfald och öppnare landskap.
Innan de virtuella stängslen kan komma att testas på Åland skall tekniken bakom dem kontrolleras mot åländsk lagstiftning och beviljas såväl verksamhetsstöd som ett etiskt godkännande. Detta för att säkerställa att djuren inte far illa. Projektet har i nuläget beviljats leaderstöd under förutsättning att det får verksamhetstillstånd och ett etiskt godkännande således det kan ännu dröja innan de första virtuella stängslen testas på Åland.
*EN 60335-2-76/AD