Harry Söderberg på Söderbergs i Ämnäs tilldelades utmärkelsen Ålands landsbygdsföretagare 2020 under årets landsbygdsgala. Utmärkelsen delas ut till ett företag som målmedvetet satsar på att utveckla sitt företag, är en förebild för andra och tänker nytt, lönsamt och hållbart. Motiveringen löd enligt följande:
Harry är en utåtriktad, digital och imponerande effektiv odlare som med smarta tricks har förlängt jordgubbsäsongen från fyra till osannolika fjorton veckor. Harry agerar mentor åt unga jordbrukare på väg in i branschen och är även spindeln i ett globalt nät av jordgubbsproducenter som hjälper och utvecklar varandra via sociala medier. En makalös kombination av erfarenhet och nyfikenhet i en och samma ”jord-gubbe”.
Ta del av Harrys tankar kring priset och hur han slutade bespruta sina bär för 30 år sedan men då inte vågade berätta det för någon, inte ens kollegorna.
Hur känns det att vara vinnare av Ålands landsbygdsföretagare 2020?
– Fantastiskt roligt!
Vad innebär en hållbar matproduktion för er?
– Hållbar matproduktion är när man på bästa sätt kan bedriva matproduktion/odling avseende naturen, ekonomi, kunder, familj och inte minst sig själv. Allt detta tillsammans i ett samspel.
Vad fick er att börja jobba med hållbar livsmedelsproduktion?
– För länge sen gjordes det en undersökning där man undersökte letade efter restsubstanser i våra produkter och man fann då en mycket liten mängd. Det var förstås under vad som var tillåtet men det kändes inte bra gentemot våra kunder. Jag tänkte att det måste gå att odla bär utan att bespruta dem och bestämde mig redan där och då att så fick det bli – det är 30 år sen ungefär.
Var det svårt att sluta med besprutningen?
– I början vågade jag inte berätta för mina kollegor att vi slutat bespruta våra bär. Tiden och branschen var inte riktigt mogen då men idag ligger vi i framkant. Det är klart att det innebar en del förändringar när vi slutade med besprutning direkt på bären men jag har alltid tyckt om att hitta nya lösningar på problem. Om problem uppstår ligger nog felet hos mig och vi tar en rejäl funderare hur det skall lösas.
Hur gör du för att få en så god skörd som möjligt?
– Framförallt försöker jag hitta sorter som är tåliga och anpassade efter de förhållanden vi har på gården. Jag försöker också sprida ut riskerna genom att odla flera sorter och planterar i ett flertal omgångar under en längre tid. Det kräver lite mer planering men vi tänker långsiktigt och om något inte fungerar provar vi något annat. Sen får alla våra plantor vatten och näring via dropp vilket underlättar och är snällt mot jorden. Det är viktigt att de inte får för mycket eller för lite – precis som med oss människor.
Finns det något särskilt som fastnat på ditt minne från alla dina år som bärodlare?
– Den viktigaste belöningen för oss har varit responsen från våra kunder. Kundrelationerna har på många sätt växt de senaste åren.
Vad tror du varit nyckeln till de ökade kund-relationerna?
– Nu har vi ju funnits ett tag och det är många som känner till oss eftersom vi är så etablerade. Jag tror också vi har en styrka i att vi är ärliga och tillgängliga för våra kunder både på nätet och på plats i verkligheten. Det ger vår produkter trovärdighet och trygghet. I och med sociala medier har vi också blivit lite mer synliga och det är lättare för konsumenterna att ta kontakt med oss direkt den vägen. Samtidigt sker gårdens hemförsäljning via nätet, ett av kunderna uppskattat sätt att handla.
Harrys tips till förädlare och producenter:
Lyssna till kunderna och erbjud det de vill ha. Våga tänk nytt och rid på vågen istället för handbromsen i.