Arbetet med vår Terroir- och merroiratlas för Åland satte igång i januari 2019 med Ulrika Gustafsson som projektledare. Tanken är att uppmuntra till nya koncept, historieberättande och samarbeten kring nya och befintliga åländska livsmedel.
– I slutändan vill vi att Åland som matdestination ska tilltala ännu fler konsumenter och turister än i dag, säger Ulrika.
Landsbygdsutvecklingens projekt Terroir- och merroiratlas för Åland ska ge en översikt över hur produktion och förädling av livsmedel har sett ut i övärlden från sekelskiftet 1800 fram till i dag. Arbetet med atlasen har nu satt igång och projektleds av redaktören och skribenten Ulrika Gustafsson, via kommunikationsbyrån April Kommunikation.
– Det är både lärorikt och spännande att få vara med på ett hörn när Åland ska profileras som en gastronomisk och hållbar ö. Uppdraget är som klippt och skuret för mig. Det söktes någon som är van vid att hantera stora mängder information och att skriva lättläst. Och så skulle man gärna ha någon koppling till Åland. Jag frilansar som redaktör och skribent, har forskarbakgrund och är född och uppvuxen på Åland, säger Ulrika.
Ulrikas arbete går i mångt och mycket ut på att undersöka vilken kunskap om åländsk matkultur som redan finns samlad i böcker, arkiv och museer. Hon ska även intervjua en rad personer som vet mycket om vårt kulturarv – odling, fiske, hushållning med mera. Redan nu har Ulrika kunnat konstatera att mycket av materialet som behövs för att sammanställa atlasen finns dokumenterat.
– Jag har bland annat hunnit titta i de recept som Ålands Marthadistrikt samlade in under arbetet med kokboken Ät med hela mun från 2002. Det är ett stort jobb och en riktig kulturgärning de gjorde då.
Projektet ska resultera i en tryckt publikation, cirka 20–30 sidor lång. Men i visionen finns också en webbsida med bildbank, där materialet samlas och småningom kan fyllas på med mer kunskap.
– Vi tänker oss att atlasen ska inspirera primärproducenter, livsmedelsförädlare, företag inom besöksnäringen och andra som på ett eller annat sätt arbetar med mat på Åland att skapa berättelser kring sina produkter, tjänster och upplevelser – marknadsföring som är baserad på kunskap. I slutändan vill man förstås att åländska livsmedel och Åland som matdestination ska tilltala ännu fler konsumenter och turister än i dag. Jag föreställer mig att atlasen mynnar ut i en checklista, typ ”Så här kan man göra”, säger Ulrika.
Arbetet med Terroir- och merroiratlas för Åland ska vara färdigt i december 2019.
Projektledare: Ulrika Gustafsson.
E-post: ulrika@april.ax