Maj Rasilainen jobbar på Brändö Lax och projektleder bland annat projektet ASC-märkning av odlad regnbåge som går i linje med Ålands hållbara livsmedelsstrategi.
Hur kommer det sig att du började jobba med fiskodling?
– Jag hade en master i miljövetenskap med särskilt intresse för vattenkultur och ville jobba med ekonomi- och miljöfrågor när en vän till mig som jobbade på Brändö Lax rekommenderade mig att söka. När jag började jobbade jag endast med ASC-projektet men nu har mina arbetsuppgifter breddats och idag jobbar jag även med HR och kvalitetsgranskning.
Ert projekt ASC-märkning av odlad regnbåge går i linje med Ålands hållbara livsmedelsproduktion, vad innebär en hållbar livsmedelsproduktion för dig?
– För mig innebär en hållbar livsmedelsproduktion att konsumenterna har möjlighet att välja livsmedelsprodukter som producerats med ansvar för djur, natur och människor.
Är det något särskilt du skulle vilja lyfta fram som vi alla i branschen borde fokusera mera på?
– Vi behöver bli bättre på att informera och marknadsföra våra produkters unika egenskaper. Vi måste öka värdet på produkterna och berätta varför man ska betala för det som vi vet är bättre kvalitet.
Vad gör dig mest bekymrad respektive mest hoppfull vad gäller hållbar utveckling i livsmedelsbranschen?
– Det finns en medvetenhet idag där kunderna vill äta mer miljövänligt, lokalt och ansvarsfullt producerat. Vi vet inte hur coronaviruset kommer att påverka marknaden och det som oroar mig mest är om marknaden är tillräckligt stor ifall den globala trenden blir att enbart handla lokalt.
Vill du hälsa något till förädlare och producenter?
– Alla pratar om hållbar matproduktion just nu. Prata om vad ni gör för att vara mer hållbara.