Kan vi handla av åländska företagare får vi ett blomstrande näringsliv på Åland och skattepengarna stannar här – istället för att de hamnar utomlands. Det säger Lena Brenner, landsbygdsutvecklare för Åland.
Lena Brenner är född och uppvuxen på en bondgård. Föräldrarna hade mjölkkor och intresset för lantbruket föddes tidigt även om det aldrig var aktuellt för Lena att ta över gården. Gården togs tidigt över av ett av Lenas äldre syskon och istället utbildade sig Lena inom turism- och marknadsföring.
Efter flera års tid på Sparbanken som marknadsförare hade Lena samlat på sig en del erfarenheter som kom väl till pass när hon var med och startade upp det som idag är Skördefesten på Åland. Under arbetet med Skördefesten växte Lenas intresse för att skapa en levande landsbygd men även hennes intresse för att äta mer åländskt.
Idag arbetar Lena som landsbygdsutvecklare för Åland. Uppdraget är brett och hon deltar ofta i planeringsgrupper samt samordnar och koordinerar projekt som på olika sätt bidrar till en livskraftig landsbygd. Framförallt är Lena involverad i ett flertal matprojekt på Åland just nu. På sitt bord har hon bland annat Merroir och terroiratlas för Åland, axganmat på evenemang och implementeringen av Ålands hållbara livsmedelsstrategi. Lena sitter även med i styrgruppen för FM i Mathantverk på Åland 2021, MatÅland 2022, Finlands Svenska Måltidsakademin samt Ny Nordisk Mat på Åland och på Nordisk nivå.
Lenas familj är också mycket involverade i jordbruket. Dottern har en liten gård med bland annat utegrisar som Lena gärna hjälper till att sköta om och sonen som jobbar på räddningsverket hjälper också till på en gård med köttdjur. Ytterligare driver två av Lenas brorsöner varsitt lantbruk.
– Så när min familj träffas är det mycket prat om lantbruk!
Vad innebär en hållbar livsmedelsproduktion för dig?
– En hållbar livsmedelsproduktion handlar inte bara om miljöfrågor. Det ska också vara ekonomiskt och socialt hållbart att producera livsmedel på Åland, det tycker jag är viktigt att påminna om.
Hur ofta tänker du på hållbarhet i ditt privatliv? Vad gör du för att agera hållbart?
– Jag är väldigt medveten både privat och i mitt arbete. Framförallt tänker jag på att försöka spara på och återanvända så mycket resurser som möjligt. Jag vattnar trädgården med regnvatten, har sänkt värmen i huset och cyklar till jobb så ofta vädret tillåter det. När det kommer till livsmedel handlar jag nästan uteslutande lokalproducerat och frågar restauranger om axgansk kost.
Du ansvarar för att implementera Ålands hållbara livsmedelsstrategi, vad innebär det och på vilka andra sätt jobbar landsbygdsutvecklaren med hållbarhet?
– Min roll är att inspirera övriga aktörer inom livsmedelsbranschen att bli mer hållbara och berätta mer om sitt hållbarhetsarbete. Vi måste jobba tillsammans för att Åland ska bli en attraktiv, hållbar och framtidsanpassad matregion.
Är det något särskilt du skulle vilja lyfta fram som vi alla i branschen borde fokusera eller samarbeta mera kring?
– Vi bör alla tänka mer som en axgan, dvs. att köpa lokalproducerade produkter – det gäller inte bara livsmedel, utan även andra produkter och tjänster. Kan vi handla av åländska företagare får vi ett blomstrande näringsliv på Åland och skattepengarna stannar här – istället för att de hamnar utomlands. Både den konventionella och ekologiska produktionen måste jobba med att bli mer hållbara även om vi redan kommit en bit på vägen.
Vad gör dig mest bekymrad respektive mest hoppfull vad gäller hållbar utveckling i livsmedelsbranschen?
– Det som bekymrar mig mest är att konsumenterna kommit så långt ifrån livsmedelsproduktionen och att de har svårt att skilja på vad som är hållbart och inte hållbart. Samtidigt har vi kommit långt på Åland – få orter som är så små som Åland har så bred produktion som vi har.
Hur ser framtiden ut? Vad är nästa steg?
– Vi behöver få in livsmedelsproduktionen som en del av undervisningen i skolan. Det borde vara en grundläggande rättighet att få tillgång till information om hur livsmedlen produceras.
Tre snabba råd för andra förädlare och producenter
- Agera som en axgan – både på Åland och när du är ute och reser (ät även lokala produkter på den ort du befinner dig)
- Var stolt över det du gör – vi har en livsmedelsproduktion på Åland som alla kan vara stolta över
- För att bedriva ett hållbart företag, måste man också tänka på sig själv och familjen, så det finns utrymme för fritid och återhämtning