Ålands unga entreprenör 2020
ÅLANDS UNGA ENTREPRENÖR 2020
Oscar Danielsson på Åttböle Gård
Oscar fyller ordet bärkraft med både bär och kraft. Han siktar på största möjliga tillväxt med högsta möjliga kvalitet och minsta möjliga klimatavtryck. Trots den höga ambitionen vilar en sällsam ro över Åttböle Gård, när glada självplockare småpratar mellan odlingsraderna och nuter av sin nära-bonde-upplevelse. Oscar är en social odlare och en sann förebild för framtidens unga lantbrukare.
Prisutdelare: Andreas Nordlund & Ronja Brenner, Nygårds skogsgrisar
Oscars pappa Sven-Anders Danielsson mottog priset..
Priset ges till en ung, målmedveten företagare som visar framtidstro och har satsat på en primärnäring eller livsmedelsförädling. Företaget jobbar enligt Ålands hållbara livsmedelsstrategi med visionen ”Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad”.
Övriga nominerade:
Michael Mattsson på Bentes – sjömannen som blev lantbrukare och på kor tid har utfört stordåd genom samarbete
Mattias Sundberg på Labbnäs Gård – ÅTHs yngsta leverantör som vågar tänka nytt med hållbarhet som mål
Samtliga övriga nominerade till Ålands unga entreprenör 2020:
Den lilla gården, Emelie Christenbrunn
Joel Sundström
Johan Holmqvist
Jon Eriksson
Lasse Löfman
Lukas Lundström,
Niclas Sundqvist
Petra Sundin
Plantbiten Ab, Fredrik Lundgren & Sara Johans
Robin Mansén
Sanna Sarling, Sarlings kafferosteri
Tony Karlsson
Ålands miljösatsning 2020
Ålands MILJÖSATSNING 2020
Mickelsö Handelsträdgård,
Lotta Skrtic-Lindholm & Niclas Lindholm
Om det finns ett sätt att göra växthusodling mer hållbar så söker Mickelsö Handelsträdgård rätt på den. Redan i början av 2000-talet ställde Lotta och Niclas om till förnyelsebart bränsle och har därefter steg för steg infört vattenrecirkulering, biologisk skadedjursbekämpning, smarta odlingsmetoder och mer miljövänliga förpackningsidéer. Ett äkta par och äkta hållbarhetspionjärer som visar vägen för ett nytt lantbruk.
Prisutdelare: Mikael Lundell, Simskäla
Priset ges till ett företag/organisation som gjort en betydande miljösatsning i sin produktion. Företaget jobbar enligt Ålands hållbara livsmedelsstrategi med visionen ”Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad”.
Övriga nominerade:
Johan Holmqvist på Södergårds – har med en smart bevattningsdamm lyckats förena miljönytta med större skördar och bättre ekonomi
Anders Westerberg på Västerro – fiskaren som med stor fantasi visar att minskat matsvinn kan förvandlas till spännande matupplevelse.
Samtliga övriga nominerade till Ålands miljösatsning 2020:
Daniels Frukt, Dan-Erik, Päivi & Ben-Erik Daniels
REKO Åland
Skärgårdsbröd
Ålands Trädgårdshall
Ålands matambassadör 2020
Ålands matambassadör 2020
Johan Mörn på Silverskär
Världens första #axgan som själv både har myntat uttrycket och fått med sig Åland på det axganska tåget. På Silverskär låter Johan gäster från hela världen uppleva Ålands allra innersta kärna. Fiskehistorierna, kaffet i vettaskåran, den andlösa utsikten från ett utedass i ytterskären och inte minst maten som går att hämta i skog och natur. När Johan berättar sina historier blir Åland det paradis på jorden som vi andra så lätt blir hemmablinda för.
Prisutdelare: Viktor Eriksson, Silverskär
Priset ges till en person eller koncept som förmedlar matglädje och stärker kännedomen om åländsk mat och råvaror – axgan. Jobbar enligt Ålands hållbara livsmedelsstrategi med visionen ”Östersjöns gastronomiska ö är både håll bar och framtidsanpassad”.
Övriga nominerade:
Marja Tuomola på Brändö Grundskola – mejslar fram nästa generation av medvetna konsumenter via målmedvetet arbete i skolköket.
Emmaus Returcafé – de vissnade råvarornas räddare, som visar att baksidan ac en statlig byggnad kan vara rätsidan.
Samtliga övriga nominerade till Ålands matambassadör 2020:
Admins i gruppen REKO Åland
Christopher Ulvljung, köksmästare på Havsvidden
Grannas Ab, Jan Mattsson
Harriet Strandvik
Johanna Dahlgren, Pub Stallhagen
Lena Brenner
Liz Mattsson, Liv i Landsbygd
Peders Aplagård, Peder & Siv Blomsterlund
Pepitas Syrade, Åsa Darby
Projektkonsult Åland Ab, Anna Nordlund-Gustafsson & Madeleine Sandell
Skördefestens Vänner
Stallhagen bryggeri
Våffelrakan, Michaela Eckerman, Jack Mattsson
Ålands landsbygdsföretagare 2020
Ålands landsbygdsföretagare 2020
Harry Söderberg på Söderbergs
Harry är en utåtriktad, digital och imponerande effektiv odlare som med smarta tricks har förlängt jordgubbssäsongen från fyra till osannolika fjorton veckor. Harry agerar mentor åt unga jordbrukare på väg in i branschen och är även spindeln i ett globalt nät av jordgubbsproducenter som hjälper och utvecklar varandra via sociala medier. En makalös kombination av erfarenhet och nyfikenhet i en och samma ”jord-gubbe”.
Prisutdelare: Leif Kalm och Anki Mansén-Kalm
Priset ges till ett företag som målmedvetet satsar på att utveckla sitt företag, är en förebild för andra och tänker nytt, lönsamt och hållbart. Företaget jobbar enligt Ålands hållbara livsmedelsstrategi med visionen ”Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad”.
Övriga nominerade:
Conny Sahlin och Grace Garcia-Rönnblad på Snäckö Frukt – en stark och målmedveten duo som drömmer stort, planerar långsiktigt och växer steg för steg
Filip, Sören och Marica Karlsson på Överängs Kvarn – visionärer och inspiratörer med rent mjöl i påsen, örat mot marken och fingret i luften
Samtliga övriga nominerade till Ålands landsbygdsföretagare 2020:
Andreas Nordlund
Bergmans Fisk
Bolstaholms Gård
Daniels Frukt, Dan-Erik, Päivi & Ben-Erik Daniels
Drängarna Åland Ab, Andreas Nordlund & Mats Mattsson
Grannas Ab, Jan Mattsson
Germundö Gård, Mats Häggblom
Johannas Hembakta
Jon Eriksson
Ålands skogsvårdare 2020
Ålands skogsvårdare 2020
Niclas Eriksson, Lemland
Bankanställd redovisare till vardags – aktiv och intresserad skogsägare på fritiden. Att röja några hektar skog varje höst ser Niclas som ren avkoppling från skrivbordsarbetet. Han bedriver ett långsiktigt och fframgångsrikt skogsbruk med fokus på både lönsamhet och miljö. En driven skogsägare som även under många år har varit ledamot i skogsvårdsföreningens styrelse,
Prisutdelare: Jan Salmén
Priset ges till en skogsägare som med intresse och engagemang bedriver ett långsiktigt skogsbruk och en aktiv skogsvård i kombination med god miljöhänsyn.
Övriga nominerade:
Johan Helin, Föglö – En noggrann skogsvårdare som drabbades svårt av Alfrida men har kämpat hårt för att reda upp och återplantera.
Jarl Sjölund, Hammarland – Omsorgsfull skogsvårdare som under många år var hjälte i skogsvårdsföreningens färdighetstävlingar.
priset för främjande av den åländska fiskerinäringen 2020
priset för främjande av den åländska fiskerinäringen 2020
Västersjöprojektet, Seglinge fiskelag och samfällda vatten
Priset ges till person/företag som med intresse och engagemang bedriver ett yrkesmässigt fiske/fiskodling som den utvecklat på ett nyskapande sätt i enlighet med Ålands hållbara livsmedelsstrategi ”Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad” inom ”Blå cirkulär ekonomi”. Priset kan också tilldelas en privatperson/förening som genom betydande insatser främjat fiskevården på Åland.
Seglinge har genom landhöjningen tappat viktiga lek- och uppväxtområden för sina fiskevatten. Området Västerjö har varit centralt för detta där det har vandrat upp mycket fisk ända till slutet av 1900-talet. När djurhållningen upphörde på 1970-talet började vassen breda ut sig, varvid fisket minskade. Detta fortsatte fram tills 2015 då lokalbor började engagera sig i området genom ett Leader-projekt. Tack vare projektet har hela ön kommit samman och visat hur man kan göra för att restaurera ett viktigt området för fiskrekryteringen. Genom omfattande och koordinerade insatser mellan människor och betesdjur har hela området fått nytt liv och är idag ett fantastiskt exempel på vård och restaurering, inte bara av områden för fiskreproduktion utan även av hela kulturmiljön i skärgården.
Prisutdelare: Rosita Broström och Fredrik Lundberg
Priset emottogs av Mikael Wennström.
Ålands Fiskare och Ålands Fiskodlarförening uppvaktade även Leader Ålands verksamhetsledare Alexandra de Haas under galan.
Alexandra uppmärksammades för ett gediget arbete med att sprida kunskapen om möjligheten till stöd från Leader till utvecklingsprojekt. Dessutom får de som söker pengar stor hjälp av Alexandra under ansökningsprocessen.
Alexandra de Haas, Lokalkraft Leader Åland