Det säger Rosita Broström, verksamhetsledare för Ålands fiskodlarförening. Som verksamhetsledare för Ålands fiskodlarförening och del av arbetsgruppen för Ålands hållbara livsmedelsstrategi arbetar Rosita aktivt med strategins olika spjutspetsar – inte minst spjutspets 2 – cirkulär blå ekonomi.
Rosita Broström studerade som ung biologi innan hon hittade jobbet som verksamhetsledare för Ålands fiskodlarförening för ungefär elva år sedan. Det var ingenting hon hade planerat men efter att hon tagit en helgkurs i fiskodling med en inspirerande professor och tjänsten dök upp chansade hon och sökte.
– Jag blev imponerad av fiskodlarnas vilja att kämpa i motvind och att hela tiden utveckla näringen. Jag tror det var det som lockade mig, att få vara med och utveckla näringen.
Ert projekt freshfish.ax är en del av Ålands hållbara livsmedelsstrategi, vad innebär en hållbar livsmedelsproduktion för dig?
– En hållbar livsmedelsproduktion handlar om att förvalta resurser både på lång och kort sikt. Vi behöver kunna ta snabba beslut som håller på sikt. Det är inte alltid helt lätt.
Ordet fiskodling väcker mycket känslor bland miljövänner, hur arbetar ni för att skapa en mer hållbar produktion?
– Vi vill att Östersjön och fisken vi odlar ska må bra.. Det är en förutsättning för alla fiskodlingar. Därför har vi länge jobbat med att minska våra utsläpp i Östersjön och säkerställa att fisken vi odlar mår bra genom nya innovativa lösningar. Ett exempel på där vi kommit långt är utfodringen av fisken. Idag får fisken precis så mycket den behöver vid rätt tidpunkter för att minimera spillet vilket innebär mindre utsläpp. Vi har också sett över hanteringen av fisken i syfte att öka smittskyddet och minska stress.
Vilka utmaningar ser du?
– Vår största utmaning är att vi lever mitt i Östersjön och att vi har ett väldigt begränsat utsläppsutrymme men också ett väldigt höga krav på att minimera belastningen från fiskodlingarna.
Har du några förslag på hur man kunde möta dessa utmaningar?
– Vi skulle behöva utöka vårt utsläppsutrymme men samtidigt satsa mer på andra vattenförbättrande åtgärder för att kompensera utsläppen.
Kan man äta fisk som är odlad i Östersjön trots att Östersjöns miljötillstånd är dåligt?
– Ja, odlad fisk är grönlistad på WWFs fiskeguide. Det kan va bra att känna till att fisken tar upp de skadliga ämnena via födan, inte genom att bara simma i havet, och vi har strikta regler kring det foder som odlad fisk får äta. Eftersom fodret kontrolleras noga och skadliga miljögifter renas bort innehåller odlad fisk inte några hälsovådliga ämnen.
Har du någon hälsning till alla fiskodlare, bönder och förädlare?
– Var stolta över det ni gör. Ni behövs.