Det säger Marika Sundqvist, eller Mysan som hon oftast kallas, projektledaren för att lyfta fram axganmat under två av Ålands största händelser under år 2021/2022 nämligen Tall Ships Race och Åland 100 år. Projektet går i linje med Ålands hållbara livsmedelsstrategi och bidrar särskilt till förverkligandet av spjutspets 5 – hållbar och kreativ matregion lockar till besök.
Mysan som är utbildad ekonom har vana av att driva projekt och bred erfarenhet av att jobba med evenemang samt åländsk mat genom bland annat projektet “Skärgårdssmak” som hon projektledde på 90-talet. Med sin långa erfarenhet inom båda områden har hon med åren utvecklat ett stort nätverk både på hemmaplan men också i Sverige och Finland.
Hur känns det att ha fått uppdraget som projektledare?
– Jätteroligt! Att få kombinera två av mina största intressen – lokalproducerad mat med evenemang – är bland de bästa uppdragen jag kan tänka mig. Jag ville verkligen ha det här jobbet och blev så glad att det faktiskt kom en tår när Lena ringde för att berätta att jag fått det.
Vad innebär ditt uppdrag?
– Tillsammans med andra duktiga förädlare, producenter, matlagare och grossister ska jag se till att vi serverar det bästa Åland har att erbjuda när det gäller mat och dryck. Målsättningen är att största delen av all mat som serveras ska vara axgansk. Jag kommer också att jobba med att skapa synlighet för åländsk mat på olika vis till exempel genom att skapa axgana marknadsområden som erbjuder lokalproducerad mat och dryck. Ett viktigt uppdrag för mig är att se till att det är enkelt att beställa åländska råvaror och i god tid sammankoppla matlagarna med producenterna för att de ska hinna producera råvaror till 2021 och 2022.
Vad innebär att vara axgan?
– Att så långt som möjligt äta och konsumera åländska produkter samt råvaror då man befinner sig på Åland. En axgan handlar och äter också lokalproducerat när hen befinner sig på andra orter än hemmaplan.
Varför kallar man det axgant och inte lokalt/närproducerat?
– Självklart är båda uttryck okej. #axgan myntades av Johan Mörn på Silverskär och användes till en början för att skapa synlighet på sociala medier och uppmuntra fler till att äta samt handla åländskt men är idag ett begrepp som beskriver både kost och livsstil.
Enligt Mysan finns det många anledningar till att välja axgant, nedan listar vi några av dem:
- Vi har så himla fina axgana råvaror och produkter!
- Vi kan handla högkvalitativa och näringstäta råvaror och produkter som inte har långa innehållsförteckningar som är svåra att förstå sig på.
- De korta transportsträckorna på Åland gör också att de axgana råvarornas och produkternas miljöpåverkan är liten.
- Vi har ett väldigt brett utbud av lokalproducerade råvaror vilket också innebär att många varor har fullständig spårbarhet, dvs att vi som konsumenter enkelt kan få veta vem som är producenten och var den är producerad.
Vad har du för relation till åländsk mat?
– Jag älskar att äta åländsk mat! Men om jag ska vara helt ärlig så äter jag helst när någon annan lagat den. Maten, smaken och produkterna intresserar mig men själva matlagningen är inte en av mina hobbys. Om jag ska bidra till en middag står jag helst för förrätten eller desserten, varmrätten får någon annan gärna sköta.
Har du någon åländsk matfavorit?
– Oj, det finns ju så många! Kanske Dahlmans wienerkorv. Och Mattas yoghurt. Och ÅCAs smör. Och Airi Petterssons svartbröd… Listan kan göras hur lång som helst.
Sett till ditt uppdrag, vad innebär hållbarhet för dig?
– Jag tycker det är viktigt att ta med alla tre dimensioner när man pratar om hållbarhet det vill säga att utöver miljön även inkludera det sociala och ekonomiska aspekterna. Sett till mitt uppdrag som fokuserar på mat och råvaror tänker jag på att välja ekologiskt hållbara alternativ. Det innebär dock inte nödvändigtvis att sluta äta kött utan att man istället väljer råvaror i säsong som är hållbart och lokalt producerade.
Hur ofta tänker du på hållbarhet i din vardag och i ditt arbete?
– Jag försöker vardagligen dra mitt strå till stacken genom att till exempel välja cykeln framför bilen och minska matsvinnet. Jag kastar väldigt lite mat!
Skulle du säga att du är axgan?
– Det är jag och har varit länge. Det sitter i från tiden då jag projektledde “Skärgårdssmak” på 90-talet.
Vem är du utanför din roll som projektledare i detta projekt?
– Jag har under flera års tid arbetat med ungdomar och det är också ett område jag brinner mycket för. Jag är helt övertygad om att alla har en plats i samhället vi måste bara bli bättre på att se och skapa alternativa lösningar. På fritiden tycker jag om att läsa, träna, träffa kompisar och resa när det är möjligt. Men även när det kommer till resor tycker jag mig kunna se ett intresse för mat och kultur. Mitt absoluta favoritland är Italien. Du vet maten, kulturen, miljön…
Har du någon hälsning till förädlare och producenter på Åland?
– Ja men även till matlagare, grossister och andra matintresserade; hör av er om ni vill samarbeta, bolla idéer eller har tankar kring vad vi borde servera. Det är tillsammans som vi ska jobba mot att göra Åland till Östersjöns smakdestination nummer ett. Era önskemål och tankar är viktiga.