Det närmar sig Bondedagen 2025 och på torsdag 13 mars står jordbruket i fokus på Alandica!
Historien bakom Bondedagen
I Tidningen Åland 1947 kunde man läsa:
”Landsborna stormade staden senaste lördag. Bussarna rullade fullsatta med bondedagsbesökare, och vid 11-tiden myllrade det av folk i Stadshusbacken. Det var en mycket representativ samling, som mötte upp vid den 27:de bondedagen. Man såg landshövdingen, landstingets talman och vicetalmän, lantrådet, stadsfullmäktiges ordförande, f. d. Landskapsagronomen (säkert den äldste närvarande), talrika landstingsmän och kända kommunalmän och jordbrukare.”
När Delegationen för Ålands lantmannagillen arrangerade den första Bondedagen 1922 kom det mellan 350 och 400 deltagare och lika stor var uppslutningen de följande åren. Dagen inleddes högtidligt med andakt innan det blev tal och föredrag om aktuella frågor. På Bondedagen 1958 var ”Traktorn i trafiken” ett av de särskilt intressanta föredragen, eftersom hästarna allt mer fasades ut som arbetskraft på gårdarna. Bondedagen har historiskt varit en institution inom det åländska bondesamhället och ett effektivt sätt att sprida kunskap och gemenskap inom jordbrukarkåren.
Bondedagen 2025
Bondedagens syfte är fortsättningsvis idag att samla ny kunskap, byta erfarenheter och umgås med andra inom branschen. Bondedagen riktar sig till lantbrukare, livsmedelsförädlare och alla som värnar om lokal livsmedelsproduktion och levande landsbygd.
Programmet 2025 är inriktat på hur jordbruket kan anpassa sig till framtiden med bland annat forskare Jennie Barron och Helena Aronsson från Sveriges lantbruksuniversitet SLU som presenterar forskning och resultat om vad jordbruket kan göra för att anpassa sig till ett förändrat odlingsklimat.
I en paneldiskussion på eftermiddagen deltar SLC-ombudsmannen Rikard Korkman, Ålands trädgårdshall ÅTH:s och Ålands centralandelslag ÅCA:s verkställande direktörer Tord Sarling och Joakim Blom samt landskapsregeringens näringsminister Jesper Josefsson och ÅPF:s ordförande Birgitta Eriksson-Paulson. Kom med och lyssna på aktuella frågor från fältet som diskuteras under denna halvtimme!
Under eftermiddagen är det ett fullspäckat program med utställare, föredrag, paneldiskussion och en högaktuell föreläsning om gödselmarknaden i Finland och hur Yara arbetar med både hållbarhets- och beredskapsfrågor.
Här hittar du hela programmet för dagen.
Här hittar du utställningskartan för alla företag och organisationer.