Nu har ålänningarna sagt sitt och i sju kategorier med koppling till den nordiska maten nominerat de personer och organisationer de inspireras och lär av. Den lokala juryn har valt ut en finalist per kategori, totalt sju åländska finalister som får äran att representera Åland vid EMBLA finalen i Reykjavik i månadsskiftet maj-juni.
- Nordisk Råvaruproducent 2019
- Nordisk Matentreprenör 2019
- Nordisk Mathantverkare 2019
- Nordisk Matkommunikatör 2019
- Nordisk Mat till Många 2019
- Nordisk Matdestination 2019
- Nordisk Mat till barn och unga 2019
EMBLA-matpriset delades första gången ut i Köpenhamn 2017. Då kammade Åland och Finland hem två vinnare när Michael Björklund korades till Nordisk Matkommunikatör och Thomas Snellman för REKO tilldelades priset Nordisk Matentreprenör.
Med EMBLA vill vi skapa en starkare gemensam nordisk mat-identitet och matkultur samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden berättar lokala koordinatorn Mari Rosenqvist och poängterar att vi genom tävlingens finalister inte bara sprider goda förebilder, kunskaper och inspiration här hemma utan även lyfter vårt mat-Åland i Norden.
Ålands finalister valdes av juryn ut bland de 39 lokala nomineringar som gjorts. Juryn som bestod av Harriet Strandvik, Karin Rosenberg-Brunila och Tage Eriksson, utsåg den mest lämpade kandidaten per kategori att representera Åland i Reykjavik med extra fokus på följande kriterier;
Finalisten skall vara;
HÅLLBAR: socialt representerar ett koncept/en produkt som tar socialt ansvar, ekonomiskt har utvecklat en idé/produkt som är ekonomiskt hållbar, spårbar och bevisligen livskraftig, miljömässig representerar en produkt/idé/ett koncept som har en miljömässigt hållbar profil
INSPIRERANDE: är en inspiration för andra
ORIGINELL representerar nytänk
ÄRLIG är trovärdig, respekterad och erkänd
De åländska finalisterna
Sören Karlsson
Överängskvarn är finalist i kategorin Nordisk Råvaruproducent 2019.
Mjölnarnas uppfinnar-Jocke, Sören Karlsson, Överängskvarn Åland har genom sin kunskap och engagemang utvecklat kvarnen under 25 år (6 utbyggnader). 1992 började han mala specialmjölet: hemvetemjöl, ett ekologiskt sammalet vete som mals 6 gånger. Mjölet är grunden till stapelbrödet på Åland: Hemvetebröd. Följande framgång blev tillverkningen av havregryn. Samarbetet med odlare är stor och nya odlare uppmuntras till odling av traditionellt spannmål som ett flertal kultursorter. Kallpressad olja är följande produkt och steg i Överängskvarnens historia. Oljan vann guld i Finland för sin höga kvalitet och smak. Senaste nyheten från Sören och hans kvarn är fullkornspasta av åländskt speltvete.
Sören samarbetar med flertal odlare och även nya odlare ansluter sig. Ekologiskt och kvalitet är centralt, till kvarnens sortiment hör traditionella spannmål som ett flertal kultursorter.
Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson
Mattas Gårdsmejeri representeras av Lars-Johan som finalist i kategorin Nordisk Matentreprenör 2019.
Mattas gårdsmejeri / Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson paret som i sjunde generation tagit över gården Mattas (1815) på landsbygden, Sund på Åland, har genom sin förnyelse av gården visat på framåtanda och mod i en bransch som är traditionell och tampas med dålig lönsamhet. Tillsammans har de kompletterat traditionellt åkerbruk med 5 mjölkande kor och investerat i ett ekologiskt gårdsmejeri som förädlar råvaran till uppskattade och i Finland prisbelönta produkter. Senaste tillbyggnaden var sommarcaféet. Platsen är ett uppskattat besöksmål. De har bevisat att man kan få lönsamhet med 5 mjölkande kor i Norden 2019
Öfvergårds i samarbete med Backmans Smakverk
representeras av Jan Alm som finalist i kategorin Nordisk Mathantverkare 2019.
Äppelodlarna på Öfvergårds har tillsammans med de lika engagerade och inspirerade mathantverkarna på Backmans Smakverk förädlat äppelkart, som annars ratas, till en delikatess. Vi kan nu stolt bjuda på åländska “oliver” i form av picklade äppelskott på Åland.
Johan Mörn, #axgan Silverskär
är finalist i kategorin Nordisk Matkommunikatör 2019.
Johan Mörn sitter med i en mängd styrelser och arbetsgrupper för att bevaka jordbrukarnas, fiskarnas och skogsägarnas intressen. I dessa grupper har Johan upparbetat ett stort nätverk som han entusiastiskt samarbetar med. Han lägger ner stor del av sin fritid på detta arbete, som han många gånger inte får ersättning för.
Johan har myntat begreppet Axgan, vilket innebär att man äter måltider som i huvudsak är tillredda på åländska råvaror. Det gäller även inköp av andra produkter, där man i första hand ska köpa produkter tillverkade på Åland samt att man handlar på Åland för att gynna den åländska handeln. Allt detta leder till att pengarna stannar på Åland och skatteintäkterna ökar så att vi får en mer uthållig finansiering av skola, omsorg och vård.
Ett hållbart cirkulärt livsmedelssystem behöver konsumenter som är medvetna och aktiva och som styr utvecklingen åt rätt håll genom sina dagliga val. Ju flera vi är, desto snabbare sker omställningen.
Johan har en enastående förmåga att lyfta fram vårt kulturarv och bidrar till att bevara den bla genom rekonstruktion av ett fiskeläger på Klobben samt initierat att Åland får en egen konvention för tryggandet av vårjakten och det traditionella fisket som ett Immateriellt kulturarv och att konventionen ska godkännas av UNESCO. Dessutom är han en frontfigur på Silverskär där han är noga med att allt ska vara i harmoni med Ålands kulturarv. Han har också initierat ett samarbete mellan Silverskär och Veuve Clicquot, där de inrättat ett champagnehotell på havsbotten.
Godby Högstadieskola
representeras av Tobias Braun, ansvarig för skolans kök som finalist i kategorin Nordisk Mat till Många 2019.
Godby Högstadieskolas kök har som leverantör av kommunal mat till elever på högstadienivå lyckats få omnämnanden om sin mat som ny, fräsch och nyttig. Här jobbar den engagerade personalen i första hand med lokala ekologiska råvaror eller om sådan inte står att finna i alla fall lokala eller ekologiska från närregionen. Det goda råvaruvalet tillsammans med omtanke och arbetsglädje ger ungdomarna en matupplevelse som är dagens höjdpunkt. Med enkla och kreativa metoder, som genomskinliga kärl för elevernas matavfall gör man allt för att inte anonymisera matsvinnet. Allt svinn vägs och översätts till ungdomarnas referensramar “denna vecka har vi slängt mat motsvarande 128 chipspåsar eller ris till 3 luncher”.
Emmaus Retur Café
representeras av Oskar Lindholm som finalist i kategorin Nordisk Matdestination 2019.
Emmaus returcafé består av restaurang, växthus och stadsodling. Här serveras klimatsmart mat som har låg miljöpåverkan. Man använder ekologiska lokala råvaror efter säsong och en stor del svinnvaror, över 1.000 kg per månad. Teamet utgår från manifestet för Ny Nordisk Mat och jobbar för att inspirera alla att äta mer klimatsmart.
Här erbjudes arbetsträning åt personer som är marginaliserade och behöver få ett socialt sammanhang samt nya chanser på arbetsmarknaden. Man tar emot många grupper på studiebesök och workshops, där det klimatsmarta konceptet förmedlas på bred front. Kunskapsturism på en inspirerande destination.
I anslutning till Emmaus returcafé finns Emmaus stadsodling, där en del av råvarorna till restaurangen odlas. Stadsodlingen erbjuder arbetsträning, trädgårdsterapi och social rehabilitering på ett väldigt praktiskt sätt. Matgästerna och de som arbetar i trädgården ser tydliga resultat när skörden hamnar på tallriken, och matresterna sedan blir jord på nytt genom kompostering. Från jord till bord och tillbaka till jord igen vilket passar bra in i returcaféets cirkulära tänkande.
Skördefesten på Åland
representeras av Liz Mattsson som finalist i kategorin Nordisk Mat till barn och unga 2019.
Priset ges till en person eller organisation som har utvecklat en idé eller ett koncept som märkbart bidrar till att utveckla kommande generationers kunskap om nordisk mat och matkultur. Skördefesten på Åland är årets mest välbesökta och populära event. Ett tillfälle som samlar lokalbefolkning och tillresta, en plats där stadsbo möter bonde och där barnen är i fokus. På Skördefesten ska barnen trivas! De får prova på att hoppa i halm, delta i vardagssysslor, klappa djur och gå i kockskola. För att väcka nyfikenhet på nya smaker samlar de sina matupplevelser i ett Smakpass. Skördefesten ger barnen positiva upplevelser på plats där våra råvaror kommer ifrån. Barnen får se varifrån de olika råvarorna, som dagligdags enbart syns i butikshyllorna, verkligen kommer och får även en praktisk inblick i de olika elementen av jordbruk och förädling.
EMBLA-mattävlingen ordnas vartannat år och den 1 juni kommer matpriser att delas ut på prisfesten som hålls i Harpa konserthus i Reykjavik i samband med NKF-kongressen som arrangeras av nordiska kockföreningen Nordic Chefs Association. I år är det den isländska bondeorganisationen Bændasamtök Íslands som står som värd för tävlingen som går av stapeln den 31.5-1.6 på Island.
Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC ansvarar för EMBLA-matpriset som stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Färöarna och Åland. Åland representeras i projektet av Ålands producentförbund ÅPF medan Finland representeras av MTK (Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter) och SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.).
Det nordiska matpriset EMBLA skapar synlighet för nordisk mat och alla dem som står bakom maten, både i de nordiska länderna och internationellt. Läs mer om det nordiska matpriset EMBLA på webbsidan emblafoodaward.com.