Ni är med och arrangerar FM i mathantverk som går i linje med Ålands hållbara livsmedelsstrategi, hur ser er relation till åländsk mat ut?
Karin: Jag äter alltid åländskt, både på restaurang och hemma.
Åsa: Med en stor familj försöker jag i så stor utsträckning som möjligt äta åländskt men om jag är tvungen att prioritera något så är det åländskt kött. Det köper vi alltid. Matlagning är viktigt för mig och jag lagar uteslutande all mat från grunden.
Karin, kostar det mer att äta åländskt?
– Det beror på vad man jämför med och när på säsongen. Om man äter produkter i säsong är det inte märkbart mycket dyrare dessutom är det miljövänligare. För mig är det väldigt tillfredsställande att äta åländskt eftersom jag vet vart och hur maten har blivit producerad.
Som projektledare för FM i mathantverk, har du något eget mathantverk på gång Åsa?
– Ja som utbildad mathantverkare och projektledare så har jag ju det. Det ligger hemma i min byrålåda men jag ska nog låta det mogna ett tag till.
Har ni någon åländsk matfavorit?
Karin: Det är svårt att nämna en utan att utesluta någon annan. Jag har så många favoriter att listan skulle gå att göra hur lång som helst.
Åsa: Håller med men egenodlad frukt och bär är verkligen lyx.
Hur tycker ni den åländska livsmedelsproduktionen ligger till ur ett hållbarhetsgrepp? Vad ser ni som kunde utvecklas och vad ser du där vi idag kommit långt?
– Vi har en otrolig mångfald i produktionen och producerar nästan allt vi behöver för att vara självförsörjande men vi behöver bli bättre på att prata om vad vi gör och vad vi kan.
Har ni någon hälsning till förädlare och livsmedelsproducenter på Åland?
– Våga visa vad ni gör och vad ni kan även det som för dig kanske känns självklart.