Projektet kortfattat:
Atlasen ska ge en översiktlig bild av hur livsmedelsproduktion och förädling har sett ut på Åland från sekelskiftet 1800 fram till idag. Den ska förmedla vad som är regionens karaktäristiska smaker och unika värden inom mat och är avsedd som ett verktyg för i första hand primärproducenter, livsmedelsförädlare och företag inom besöksnäringen för att utveckla koncept och historieberättande kring både nya och redan befintliga produkter.
Syfte och mål:
För att uppnå målen i Ålands hållbara livsmedelsstrategi, spjutspets nr 5 och för att bygga upp en faktabaserad bakgrund till MatÅland 2022:s kampanjer, kartlägger vi vilka specifika egenskaper det finns på Åland när det gäller mat och matproduktion.
Terroir och merroiratlas är ett verktyg för att stärka de lokala och platsbaserade producenternas lönsamhet och konsumenter efterfrågar produkter med platsbaserade egenskaper.
Till skillnad från storskaligt producerad industrimat går det att kartlägga egenskaperna i platsbaserade livsmedel (mat med ursprung). Egenskaperna är mer eller mindre framträdande men de finns i produktens sensoriska och andra egenskaper. Forskning visar att användningen av koppling mellan produkten och platsen i affärsutvecklingen (produktutveckling, storytelling, utformning av värdeerbjudande) kan hjälpa producenten att skilja sig på sin marknad. Forskning visar också att konsumenter är villiga att betala lite extra för dessa egenskaper, dvs. att hjälpa producenterna att särskilja och kommunicera produktens platsbaserade egenskaper kan stärka deras lönsamhet.
Klicka på knappen för att läsa mer om Terroir- och merroiratlas för Åland