Ålands Landsbygdscentrum https://landsbygd.ax Organisationerna vid Ålands Landsbygdscentrum skall bidra till att utveckla och bredda näringslivsverksamheten på landsbygden. Tue, 19 Jan 2021 12:54:14 +0000 sv-SE hourly 1 https://landsbygd.ax/wp-content/uploads/2018/08/cropped-LBC_symbol-32x32.jpg Ålands Landsbygdscentrum https://landsbygd.ax 32 32 Kris hopp och nytänk: Om åländsk mat i coronans tid https://landsbygd.ax/kris-hopp-och-nytank-om-alandsk-mat-i-coronans-tid/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kris-hopp-och-nytank-om-alandsk-mat-i-coronans-tid https://landsbygd.ax/kris-hopp-och-nytank-om-alandsk-mat-i-coronans-tid/#respond Tue, 19 Jan 2021 12:52:43 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4859 Läs mer]]> De åländska jordbrukarna har klarat sig bättre än förväntat under coronakrisen. Men sjöfarten, turistbranschen och många matföretagare har fått sig en hård smäll.
Räddningen för många företagare är ålänningarnas stora intresse för lokalproducerad mat och för att hemestra i närknutarna.  En del startade till och med nytt mitt under krisen – och med framgång.
Reportageboken ”Kris hopp och nytänk: Om åländsk mat i coronans tid”, som består av intervjuer med livsmedelsproducenter, mathantverkare och grossister, med krögare, bryggare och turistföretagare, skildrar coronaåret 2020 med den åländska maten i centrum.
Tanken är att boken ska fungera som dokumentation över en av de mest turbulenta perioderna i Ålands närhistoria och samtidigt ge inspiration och hopp inför framtiden.

Ladda ner/läs boken här.

]]>
https://landsbygd.ax/kris-hopp-och-nytank-om-alandsk-mat-i-coronans-tid/feed/ 0
Workshop om berättande https://landsbygd.ax/workshop-om-berattande/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=workshop-om-berattande https://landsbygd.ax/workshop-om-berattande/#respond Mon, 16 Nov 2020 19:19:44 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4496 Läs mer]]> Se hit alla livsmedelsproducenter, förädlare och mathantverkare som har en livsmedelsprodukt som
kommersiellt finns till salu !
Projektet ”axganmat och evenemang” ordnar:
WORKSHOP OM BERÄTTANDE

Hur får man in köparen i butiken? Det är lättare att skapa nyfikenhet än behov, eller hur?

Här är ett tillfälle för dig att lära dig hur du kan väcka kunders nyfikenhet. Du kan göra din produkt intressantare genom en berättelse. En bra berättad historia får människor att stanna upp. Testa bara att säga till någon: nu ska jag berätta något som kommer att få dig att häpna. Det är bara ett enkelt sätt att få någon att bli nyfiken.

Men vad har du att berätta? Ingenting? Är du säker? Har du verkligen funderat på det? Johan Karrento och Michael Hancock har tillsammans flera decenniers erfarenhet av professionellt historieberättande både inom reklam, fiktion och dokumentär. I workshopform får du lära dig vilka av dina erfarenheter som kan bli korta och intressanta historier som hjälper dig att sälja din produkt både direkt och i sociala medier.

Du lär dig att hitta rätt väg i din kreativitet, olika tekniker och tricks – du kanske bär på guld utan att veta om det? Tänk om din familjs historia kan bli en intressant bakgrund till din produkt eller att svårigheter som du haft med ditt företagande kan bli intressanta historier som väcker nyfikenhet och intresse för din produkt?

Testa! Du vet inte vart det här kan leda dig. Se fullständigt dagsprogram efter nedanstående kursinfo.

När? Måndagen den 15.2 kl. 9-16.
Var? På Kvarnbo Pensionat
Antal platser? Eftersom vi vill att alla ska få ordentligt med tid för sitt historieberättande är antalet platser begränsat till 16 st.
Kostnad? Workshopen är gratis, men var och en får betala för lunch och fika på plats, 25 €/pers.
Underlag? Terroir- och merroiratlas för Åland ligger till grund för dagens arbete. Den kommer att delas ut på plats, men läs den gärna på förhand. Den finns att ladda ner som pdf här: https://varumarke.ax/terroirmerroir/

Anmälan? Du anmäler dig till Mysan Sundqvist på

e-post: axgan@landsbygd.ax. Först till kvarn gäller.
Frågor? Tas så gärna emot på ovanstående e-post eller tel. 040 726 1746.

Dagens program:
Kl. 9.00-9.30 Vi går igenom marknadsföringens grundläggande strategier och begrepp och landar i konsumentdramaturgi och storytelling. Vilka egenskaper letar nutidens konsumenter efter i produkterna de köper? Hur kommunicerar man numera? På vilka vägar når man fram med sin berättelse?

Kl. 9.30 -11.30 Workshop 1: Vi delar in oss i grupper och går igenom förutsättningarna för varje produkt/deltagare. Deltagarna presenterar kort sina egna produkter och redogör för sina individuella utmaningar. Johan och Michael leder sedan grupperna i diskussion och söker tillsammans hitta skräddarsydda lösningar och strategier för varje deltagare. Alla kan rycka in och komma med förslag – en del av workshopen går just ut på att lära ut hur man kan resonera i storytellingsammanhang.

Kl. 11.30-12.15 Lunch

Kl. 12.15-14.15 Vi fortsätter i grupper på samma sätt. Att lyssna på råd som andra får är instruktivt – att hjälpa andra med deras storytelling vässar de egna redskapen och tankesätten. Dessutom kan deltagarna på det sättet knyta kontakter med andra företagare med samma utmaningar och kan bilda konstruktiva nätverk.

Kl. 14.15-14.45 Fika

Kl. 14.45-16.00 Avslutande diskussion och sammanfattning. Hur går deltagarna vidare? Alla får artikulera en egen plan för den omedelbara framtiden. Hur ser varje deltagares story ut vid dagens slut?

VARMT VÄLKOMNA!

]]>
https://landsbygd.ax/workshop-om-berattande/feed/ 0
Naturbetande får håller Hamnö öppet och friskt https://landsbygd.ax/naturbetande-far-haller-hamno-oppet-och-friskt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=naturbetande-far-haller-hamno-oppet-och-friskt https://landsbygd.ax/naturbetande-far-haller-hamno-oppet-och-friskt/#respond Tue, 10 Nov 2020 11:59:29 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4426 Läs mer]]>
]]>
https://landsbygd.ax/naturbetande-far-haller-hamno-oppet-och-friskt/feed/ 0
Söker du exjobb eller praktikplats? https://landsbygd.ax/exjobb_praktik/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=exjobb_praktik https://landsbygd.ax/exjobb_praktik/#respond Wed, 28 Oct 2020 06:37:29 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4389 Läs mer]]> Vi på Hushållningssällskapet har flera projekt som passar som exjobb eller praktik. Det här är bara några idéer som kommit fram i arbetet med att höja värdet på den hållbara åländska livsmedelsproduktionen. I den åländska livsmedelsstrategin som sjösattes 2017 kan du läsa mer.

Vi hjälper dig att ordna boende, och du behöver ha körkort. Och det är bra med egen bil.

Välkommen hit för att utveckla både dig och det åländska jordbruket.

Är du intresserad av något projekt? Kontakta då Magnus J Stark magnus.stark@landsbygd.ax

 

Rätt djur på rätt bete

Får, nöt, häst. Åland har stora naturbetesmarker av olika typer. Var gör de betande djuren störst nytta?

 

Digitala stängsel ger nya möjligheter

Stängsel är en stor kostnad vid betesköttsproduktion. Under vilka förutsättningar skulle digitala stängsel kunna vara en möjlighet för åländska uppfödare?

 

Höj värdet på de pensionerade mjölkkorna

Många köttälskare tycker att pensionerade mjölkkor ger ett kött med extra bra kvalité. Hur vi höjer värdet på köttet till nytta för uppfödare, slakteri och kock.

 

Exceptionell råvara – preliminärbokad

Hur höjer vi värdet på den åländska råvaran? Hjälp till med att föra ihop uppfödare, slakteri och kockar.

 

Skogsgrisar från Åland

  • Utveckla ett koncept för åländska skogsgrisar som täcker hela kedjan från produktion till marknad.
  • Passar för flera studenter med samma eller olika inriktning

 

Åland som gastronomisk region inom EU

 

Miljöfördelar i marknadskommunikationen

  • Hur kan det bidra till att ladda livsmedelsföretagens varumärken?
  • Hur stort mervärde är det för livsmedelsföretagen??

 

Ålands Trädgårdshall, (ÅTH)

  • Hitta nya specialgrödor som passar på Åland.
  • Hur kan vi förlänga säsongen på specialgrödor?
  • Ökade certifieringskrav för odlare – hur ska ÅTH förhålla sig till de förändrade kraven?
  • Ny färdigmat baserad på ÅTH:s råvaror: Leta upp dem.

 

Nyckeltal för den åländska livsmedelsstrategin – preliminärbokad

Inom ramen för den livsmedelsstrategin ta fram förslag på vilka indikatorer man ska följa för att ge en bild av hur strategin utvecklas.

 

Gräv ner kalsongerna och kolla mullhalten

Ju högre mullhalt desto bättre skördar. Lägg upp ett test där vi mäter jordarnas mullhalt genom att gräva ner kalsonger och sedan gräva upp dem för att se hur mycket som har brutits ned av markorganismerna.

 

Utvärdera demoodling frukt och förnya vår försöksplan

På uppdrag av de åländska fruktodlarna driver vi en demoodling med nästan 80 olika sorters äpplen, päron och plommon. Hjälp oss att 1) utvärdera nyttan av den så att vi kan 2) förnya vår försöksplan för demoodlingen.

 

Försöksassistenter till våra fruktförsök – 1 av 2 platser preliminärbokad

I vår demoodling testar vi hur det går att odla och lagra olika fruktsorter. Med hjälp av olika prognoser för väder och insekter tar vi också varje dag fram ett beslutsstöd för de praktiska fruktodlarna. Två säsongsanställningar från maj till september.

 

Hela listan med projekt hittar du också HÄR

]]>
https://landsbygd.ax/exjobb_praktik/feed/ 0
Inspirationsföreläsning https://landsbygd.ax/inspirationsforelasning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=inspirationsforelasning https://landsbygd.ax/inspirationsforelasning/#respond Thu, 01 Oct 2020 07:43:16 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4338 Läs mer]]> Axganmat på evenemang

Tisdagen den 6.10 kommer Bengt Mårtensson till Åland för att prata om hur du kan servera närproducerad mat och dryck på ett hållbart och ansvarsfullt, men också festligt sätt – så att det blir pengar över!

Bengt har lång och gedigen kunskap inom mat och dryck kopplat till storevenemang och han kommer att varva teori med praktiska exempel bl.a. från sitt jobb som food and beverage manager under VM i Åre 2019, Sveriges Radio 90 år, ICA Maxi 100 år och ett antal olika events på Friends Arena.

Läs mer i inbjudan

]]>
https://landsbygd.ax/inspirationsforelasning/feed/ 0
Axganmat på evenemang https://landsbygd.ax/axganmat-pa-evenemang/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=axganmat-pa-evenemang Thu, 03 Sep 2020 07:26:28 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4293 Läs mer]]> Projektet syfte är att lyfta fram och samordna synligheten av åländsk mat, livsmedelsprodukter och mataktiviteter – axganmat – under de evenemang som arrangeras under firande av ”Åland 100 år” 2021 – 2022.
Uppdraget ska bidra till att evenemangen ger ålänningar och gäster goda upplevelser knutet till åländsk mat och drycker.

Hela projektet går i linje med Ålands hållbara livsmedelsstrategi och Utvecklings och hållbarhetsagenda för Åland.

Under evenemangen vill vi visa upp det bästa Åland har när det gäller mat och måltider. Målsättningen är att all mat som serveras under evenemangen till största delen är tillredda av åländska råvaror – axgan. Samtidigt måste vi se till att all mat som serveras och livsmedelsprodukter som säljs håller en hög kvalitet.

“Det är tillsammans som vi ska jobba mot att göra Åland till Östersjöns smakdestination nummer ett.”

]]>
UPPSKJUTET: Från producent till konsument – ökad köttkvalitet från Åland https://landsbygd.ax/fran-producent-till-konsument-okad-kottkvalitet-fran-aland/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fran-producent-till-konsument-okad-kottkvalitet-fran-aland https://landsbygd.ax/fran-producent-till-konsument-okad-kottkvalitet-fran-aland/#respond Mon, 10 Aug 2020 08:01:39 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4256 Läs mer]]> 19.10 2020

Tanken bakom seminariet är att tillhandahålla en naturlig mötesplats för kockar, producenter, konsumenter och andra intresserade där vi med hjälp av våra duktiga föreläsare får följa köttets väg från producent till kocken som konsument. Genom att träffas och föra diskussioner tillsammans kan vi se sambanden och öka förståelsen för olika delar av produktionen.

Tyvärr måste jag idag meddela att vi bestämt oss för att inte genomföra seminariet den 22.10 på grund av den rådande covid-19 situationen. Vi har tittat på olika alternativ, exempelvis ett digitalt möte istället, men kommit fram till att vi då går miste om en av de viktigaste ingredienserna – nämligen det fysiska mötet mellan likasinnade personer.

Eftersom intresset för seminariet är väldigt stort kommer vi att genomföra dagen så fort möjligheten ges. Vi hoppas att du vill och har möjlighet att delta vid ett annat tillfälle istället!

 

 

Som en del av utvecklingsarbetet inom den åländska livsmedelsstrategin anordnar Ålands Hushållningssällskap en seminariedag där köttkvalitet ­ – från producent till konsument, står i fokus.

Ålands Hushållningssällskap har startat upp ett projekt där huvudmålet är ökad lönsamhet för producenten, bland annat genom utveckling av köttprodukter av hög kvalitet. Projektets tyngdpunkt ligger på betesbaserad köttproduktion och ska därför gynna nyttjandet av åländska naturbeten. Som ett led i detta vill vi bjuda in alla intresserade till en seminariedag där vi gör en djupdykning i temat köttkvalitet. Med hjälp av våra talare får vi följa köttets väg från gården, via partihandeln, till kocken som konsument.

Anders Karlsson arbetar som professor på institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Anders kommer med vetenskapen som grund berätta mer om vad som påverkar köttkvaliteten och hur producenten kan arbeta för att förbättra den.

Mattias Dernelid jobbar som produktchef på Smakriket som är en del av Fällmans kött. Fällmans kött har sin bas i Stockholm och är idag en av Sveriges främsta grossister på kött och levererar produkter till restauranger i hela Sverige. Mattias kommer att berätta mer om vad hög köttkvalitet betyder för dem som grossist.

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, har en gedigen erfarenhet från restaurangbranschen. Stefan har arbetat på flertalet restauranger, skapat Nobelmenyn 2008 och är provningsledare på Exceptionell Råvara. Stefan kommer att berätta mer om vad han som kock och slutkonsument vill ha för kvalitet till sin verksamhet.

Dela gärna med er av denna inbjudan till andra intresserade.

Välkommen

Ålands Hushållningssällskap

Observera att vi kommer att anpassa oss efter rådande föreskrifter och evenemanget kan därför komma att ställas in med kort varsel.

Tid Torsdag 22 oktober, kl. 10.00–15.00
Plats Kaptenssalen, Hotell Arkipelag
Målgrupp Djurproducenter, kockar, livsmedelsindustrin, grossister, mathantverkare, beslutsfattare, lärare och studerande
Pris 20 € (inkl. moms), deltagarna betalar för lunch och kaffe.
Anmälan Senast den 12 oktober i formuläret du hittar här (Obs! Seminariet är uppskjutet och anmälan är därför stängd)
Frågor Carin Ekström, carin.ekstrom@landsbygd.ax
]]>
https://landsbygd.ax/fran-producent-till-konsument-okad-kottkvalitet-fran-aland/feed/ 0
“Vi har ett fantastiskt lantbruk på Åland. Vi måste börja visa upp det.” https://landsbygd.ax/vi-har-ett-fantastiskt-lantbruk-pa-aland-vi-maste-borja-visa-upp-det/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vi-har-ett-fantastiskt-lantbruk-pa-aland-vi-maste-borja-visa-upp-det https://landsbygd.ax/vi-har-ett-fantastiskt-lantbruk-pa-aland-vi-maste-borja-visa-upp-det/#respond Tue, 09 Jun 2020 08:42:13 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4215 Läs mer]]> Det säger Magnus Stark, VD på Ålands Hushållningssällskap. Magnus växte upp på en gård utanför Norrtälje och som barn började han tidigt hjälpa till på gården och fatta tycke för lantbruket, i alla fall när man kunde tjäna sig en liten slant.

– Jag minns när jag som 12-åring första gången sålde mina egenodlade gurkor. Det hade inte varit så roligt att skörda dem men det var en sån belöning att åka runt och leverera dem mot en liten slant.

När det senare i livet var dags att välja yrkesväg funderade Magnus ett tag på att bli präst men med ett stort intresse för jord, skog och biologi föll det sig naturligt att fortsätta på lantbruksbanan. Idag arbetar han som VD vid Ålands Hushållningssällskap och är en av flera som ingår i arbetsgruppen för Ålands hållbara livsmedelsstrategi.

Du arbetar som VD på hushållningssällskapet, vad innebär det?

– Som VD är det mitt uppdrag att se till att kunderna är nöjda och alla anställda trivs. Halva delen av jobbet går således ut på att leda och fördela uppgifter medan andra halvan av jobbet handlar om hur vi kan utvecklas, jobba smartare, effektivare och kanske mer digitalt.

Hur ser en “vanlig dag” på jobbet ut för dig?

– Ingen dag är den andra lik. För mig gäller det att både hålla foten i myllan och vara ett stöd för rådgivarna men se till att alla steg vi tar går i rätt riktning.

Vad innebär en hållbar livsmedelsproduktion för dig?

– En hållbar livsmedelsproduktion handlar om att hitta en ekonomisk, miljömässig och social balans. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon hållbarhet som är konstant. Vi behöver hela tiden tänka långsiktigt samtidigt som vi gör nya avvägningar och utvecklar vår produktion. Jag brukar påminna om att några steg om dagen i rätt riktning också är framsteg.

På vilket sätt jobbar du och din organisation för en hållbar livsmedelsproduktion?

– Hållbarhet är en central del av vår rådgivning och verksamhet på Ålands Hushållningssällskap.Vi försöker alltid hitta vägar för att arbetet för våra medlemmar ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Vår rådgivning grundar sig på vetenskap och praktisk erfarenhet av såväl odling som djurhållning.

Vi driver också en del olika försöksverksamheter där vi till exempel odlar olika sorters frukt för att se vilka som fungerar bäst för det åländska klimatet. I dessa demoodlingar undersöker vi bland annat hur frukterna står emot sjukdomar, omväxlande väder och lagerhantering. Självfallet är även smaken viktigt – ingen vill äta en frukt som smakar illa oavsett hur klimatanpassad den än må vara.

Är det något särskilt du skulle vilja lyfta fram som vi alla i branschen borde fokusera och samarbeta mera kring?

– För att bedriva ett hållbart lantbruk måste vi ha ett långsiktigt kundfokus och anpassa oss utifrån vad konsumenterna vill ha. Jag skulle även vilja se ett tätare samarbete mellan de olika aktörerna i hela livsmedelskedjan; bonde-lagring-förädling-konsument. Börja med att se över hur ni jobbar ihop idag. Kan ni samarbeta mer och var kan ni göra varandra starkare?

Det är också dags att sätta fokus på förmågan i företagsledning. Det handlar om att balansera både kunskaper och färdigheter i företagets produktion, ekonomi, marknad och organisation.

Vad gör dig mest bekymrad respektive mest hoppfull vad gäller hållbar utveckling i livsmedelsbranschen?

– Just nu är det extra svårt att förutse hur marknaden kommer att påverkas av coronaviruset på lång sikt. En risk med att gränser har stängts är att man efter krisen fortsättningsvis kommer att handla lokalt även utanför Åland och att de åländska produkterna då får hårdare konkurrens.

Hur pass viktig är export till fastlandet för Åland?

– Superviktig. Det finska fastlandet är vår viktigaste marknad för i stort sett alla våra produkter. Det är inte heller ett alternativ att idag bara sälja allt här på Åland eftersom vi har en så liten marknad. Vi producerar årligen 6000 ton äpplen och för att sälja allt lokalt skulle varje ålänning behöva äta ett halvt kilo äpplen 365 dagar per år. Det är en frukt till alla måltider varje dag året runt sommar som vinter. Men vi har bra försäljningskanaler idag redan och jag ser hopp i våra lantbrukare. De är kloka, tänker långsiktigt och gör det bästa av situationen.

Hur ser framtiden ut? Vad är nästa steg?

– Vi har ett fantastiskt lantbruk på Åland. Vi måste börja visa upp det, profilera oss och lyfta fram det som är unikt med just åländska produkter för att få konsumenterna att fortsättningsvis välja åländskt.

Magnus hälsning:

Håll huvudet kallt och hjärtat varmt.

]]>
https://landsbygd.ax/vi-har-ett-fantastiskt-lantbruk-pa-aland-vi-maste-borja-visa-upp-det/feed/ 0
“Tiden är inne för att prata om hållbar matproduktion.” https://landsbygd.ax/tiden-ar-inne-for-att-prata-om-hallbar-matproduktion/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tiden-ar-inne-for-att-prata-om-hallbar-matproduktion https://landsbygd.ax/tiden-ar-inne-for-att-prata-om-hallbar-matproduktion/#respond Tue, 09 Jun 2020 08:31:14 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4210 Läs mer]]> Maj Rasilainen jobbar på Brändö Lax och projektleder bland annat projektet ASC-märkning av odlad regnbåge som går i linje med Ålands hållbara livsmedelsstrategi.

Hur kommer det sig att du började jobba med fiskodling? 

– Jag hade en master i miljövetenskap med särskilt intresse för vattenkultur och ville jobba med ekonomi- och miljöfrågor när en vän till mig som jobbade på Brändö Lax rekommenderade mig att söka. När jag började jobbade jag endast med ASC-projektet men nu har mina arbetsuppgifter breddats och idag jobbar jag även med HR och kvalitetsgranskning. 

Ert projekt ASC-märkning av odlad regnbåge går i linje med Ålands hållbara livsmedelsproduktion, vad innebär en hållbar livsmedelsproduktion för dig? 

– För mig innebär en hållbar livsmedelsproduktion att konsumenterna har möjlighet att välja livsmedelsprodukter som producerats med ansvar för djur, natur och människor.

Är det något särskilt du skulle vilja lyfta fram som vi alla i branschen borde fokusera mera på?

– Vi behöver bli bättre på att informera och marknadsföra våra produkters unika egenskaper. Vi måste öka värdet på produkterna och berätta varför man ska betala för det som vi vet är bättre kvalitet. 

Vad gör dig mest bekymrad respektive mest hoppfull vad gäller hållbar utveckling i livsmedelsbranschen? 

– Det finns en medvetenhet idag där kunderna vill äta mer miljövänligt, lokalt och ansvarsfullt producerat. Vi vet inte hur coronaviruset kommer att påverka marknaden och det som oroar mig mest är om marknaden är tillräckligt stor ifall den globala trenden blir att enbart handla lokalt. 

Vill du hälsa något till förädlare och producenter? 

– Alla pratar om hållbar matproduktion just nu. Prata om vad ni gör för att vara mer hållbara.

]]>
https://landsbygd.ax/tiden-ar-inne-for-att-prata-om-hallbar-matproduktion/feed/ 0
ASC-märkning av odlad regnbåge https://landsbygd.ax/asc-markning-av-odlad-regnbage/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=asc-markning-av-odlad-regnbage https://landsbygd.ax/asc-markning-av-odlad-regnbage/#comments Tue, 09 Jun 2020 08:25:10 +0000 https://landsbygd.ax/?p=4207 Läs mer]]>
]]>
https://landsbygd.ax/asc-markning-av-odlad-regnbage/feed/ 1